Nörotoksin Uygulamaları
Yüzümüzde mimik kaslarımızın kasılması ile oluşan çizgilenmeler iki gruba ayrılır. Dinamik çizgiler kasılma ile ortaya çıkan çizgiler ve statik çizgiler kasılma olmadan görünen çizgiler olmak üzere. Statik çizgilerin nörotoksin uygulaması ile açılması zordur. Nörotoksinler sinir uçlarına etkileyerek kasların kasılması için gereken uyarıları durdurarak kasın kasılmasına ortalama 4 ay engel olurlar.
Norotoksin Uygulamaları Nerelere Yapılır?
Alın bölgesi yatay çizgileri başta olmak üzere kaz ayağı göz dış yan kenarlarındaki çizgilere ve kaş arası bölgelere üst yüz kısmında sık uygulamalar yapılır. Orta yüz bölgesinde Bunny lines denilen burun sırtındaki yatay çizgilere ve burun ucunun kaldırılması için uygulanabilir. Gummy smile dediğimiz gülüş sırasında diş etlerinin görünür olmaması için dudaklara ve barkod çizgileri dediğimiz bölgelere yapılabilir.
Masseter Botoksu Nedir?
Baş bölgesinde çiğneme fonksiyonu gören vücudun en kuvvetli kaslarından bir tanesi masseter dediğimiz, çiğneme kasıdır. Bu kası zaman zaman istemsiz bir şekilde sık kullanırız. Alışkanlıklar, günlük stresler gündüz ya da gece bu kası sık kullanmamıza neden olabilir. Dolayısıyla sık kullanılan kas yapılar gelişir ve daha görünür bir hal alır. Özellikle erkeksi bir çene yapısı dediğimiz kare çene şekline dönüştüğü zaman kadınlarda istenmeyen bir görüntü oluşturur. O zaman çenenin daha ince ve oval görüntüsüne kavuşması için bu kasa norotoksin uygulaması yapılır. Bu şekilde kas küçültülerek yüz daha estetik oval görünüme kavuşur.
Bu işlem yine Bruksizm dediğimiz diş gıçırdatma diş sıkma alışkanlığı olan hastalarda da yapılır. Özellikle çene eklemi üzerine büyük baskı yapan bu durum ilerde çene hastalıklarına çene çıkmasına neden olabilir. Norotoksin işlemi bu hastalıkta da protez kullanmayan hastalarda daha pratik bir tedavi şeklidir.
Bu işlem 4 ya da 6 ay sonra tekrarlanabilir. İkinci uygulamadan sonra genellikle uzun süre şikayetler görülmez.
Migren Botoksu
Migren şiddetli olarak bazen tek bazen çift taraflı yüzü tutan baş ağrısı yapan nörolojik bir hastalıktır. Migren hastalarının yaşam kalitelerinin çok düştüğü sosyal ve iş hayatlarının çok etkilendiği görülür. Atak halinde gelen baş ağrıları zonklayıcı tipte olabilir ve beraberinde ışık ses hassasiyeti bulantı kusma gibi semptomlar eşlik edebilir. Medikal tedaviler dışında Migren tanısı konulmuş kişilerde 31 nokta Botoks tedavisi faydalı sonuçlar vermektedir. Alın, şakak, kafa arkası ve omuz bölgelerine yapılan 31 nokta botoksu ile medikal tedaviye yanıt alamayan hastalarda 12 h süren bir başarı sağlanabilmektedir.