Endoskopik Sinüs Cerrahisi
Endoskopik Sinüs Cerrahisi Nedir?
Polipli ya da polipsiz sinüzit hastalığında cerrahi karar verildiğinde endoskopların yardımı ile yapılan sinüzit ameliyatlarını kapsar.
Ameliyat Nasıl Yapılır?
Yüz cildine kesi yapmadan 4mm inceliğinde endoskoplar yardımı ile burun içinden girilerek ameliyat yapılır. Endoskoplara bağlı kamera sistemi ile burun içi görüntülenir. Yine burun içinden cerrahi alet ve motorlar kullanılarak iltihaplı dokular küçük parçalara bölünerek burun içinden çıkartılır.
Aynı seansta burun içi diğer bozukluklar da düzeltilir. Burun bölmesi eğriliği (septum deviasyonu) düzeltilmesi, burun etlerinin küçültülmesi (konka küçültülmesi) gibi cerrahi işlemler endoskop ile yapılabilir.
Bu cerrahi yöntem ile gözyaşı kanalı açılabilir hipofiz ameliyatları ve burun içi kanser cerrahisi yapılabilir.
Endoskopik Sinüs Cerrahisinin Komplikasyonları Nelerdir?
Sinüs delinen boşlukların etrafında gözlerimiz ve beyin gibi önemli dokular yer alır. Bu yapılar çok ince kemik dokularla birbirinden ayrılırlar. Dolayısıyla bu ameliyatlar yapılırken bu yapıların zarar görme ihtimali olmaktadır. Bu tür bir cerrahi tecrübesi olan Kulak Burun Boğaz Uzmanının komplikasyon riski az olur.
Endoskopik Sinüs Cerrahisi Sonrası Ne Yapılır?
Bu ameliyattan sonra cerrahi kadar önemli olan burun içi bakımıdır. Ameliyat sonrası kontrollerde doktorunuz haftalık burun içi bakımını yine endoskoplar yardımı ile poliklinikte yapmalıdır. Burun içi iyileşmenin istenilen şekilde olması için bu gereklidir.
Balon Sinoplasti Nedir?
Kronik sinüzit tanısı almış, yaygın hastalığı olmayan hastalarda sinüs girişine yerleştirilen balonu şişirerek sinüs ağızları açılır. İltihaplı sinüs yıkanır. Bu işleme balon sinoplasti denir.