Bademcik ve Geniz eti Ameliyatı

Bademcik Ne İşe Yarar Aldırmak Zararlı mı?

Tonsil olarak adlandirdığımız bu yapılar dilin iki tarafında yerleşiktir. Aynada bakıldığında görülebilir. Vücuda giren mikroplarla ilk karşılaşan ve vücut savunması için gerekli maddeleri üreten dokulardır.

Geniz Eti Ve Bademcik neden Büyür?

Birkaç nedeni vardır. Yapısal büyüklükler dışında sık üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerjik hastalıklar erken yaşlarda bu dokularda büyüme ve hipertrofilere neden olur. İltihap sırasında genellikle dokular büyür. Yutkunma güçlüğü ve ağrı, zaman zaman kaşıntı, yüksek ateş, titreme yaygın kas ağrısı belirtilerdir. İltihap ilerlediğinde apse gelişebilir. Bu durumda kişi ağzını açmada çok zorlanabilir. Bademcikler kızarmış ve büyümüş olabilir. Bazen bademciklerin üzerinde beyaz plaklar oluşur.

Bademcik Taşı Nedir?

Bademciklerin girintili bir yapısı vardır. Bu yapılar bazı kişilerde yemek yerken gıda ile dolar ve zamanla üzeri ölü hücreler mukus ile sertleşir. İltihabi bir görüntüye neden olur. Bademcik taşları ağız kokusu yapar.

Bademcik ve Geniz Eti Alınmalı mı Alınmamalı mı?

Bademcikler işe yarayan dokulardır. Faydasından çok zararlarının olduğunu düşünüyorsak alınma kararı veririz. Ne zaman zararları vardır. Bademcikler her yıl birçok kez iltihaplanıyorsa, tek taraflı büyüklük gösteriyorsa, uyku apnesine neden oluyorsa alınması gerekebilir. Özellikle bademcik iltihabı romatizmal hastalıklara neden olabilir. Bademcikler alındığı zaman o bölgede bulunan bademcik benzeri dokular görev yapmaya devam ettiği için savunma sistemimiz çalışmaya devam eder.

Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?

Ortalama 4 yaş ameliyat için uygun bir zamandır. Fakat uyku apneleri ya da çok sık bademcik iltihabı olan çocuklarda daha erken yaşta ameliyat yapılabilir.

Bademcik Alındıktan Sonra Ne Olur?

Bademcikler alındıktan sonra tekrar alındığı yerde oluşmaz. Yapılan bilimsel çalışmalar bademcikleri alınan çocuklarda savunma sistemi belirteçlerinin anlamlı bir şekilde düşmediğini bildirmektedir. Bademcikler alınınca daha sık hasta olmayız. Çünkü bu bölgede bademcik benzeri dokular mevcuttur. Dil kökü geniz ve boğaz bölgesinde bulunan bademcik benzeri bu dokular görev yapmaya başlarlar. Bu bölge savunmasız kalmaz. Bademcik alınınca bir süre seste değişiklik olabilir. Özellikle iri bademcikleri olan çocuklarda ameliyat sonrası sesin rözonansında değişiklik olur.

Geniz Eti Nedir ve Nerede Bulunur?

Tıp dilinde Adenoid olarak adlandırdığımız geniz eti burun boşluğunun arkasında yeralan bağışıklık sisteminde görevli bir dokudur.

Geniz Eti Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Geniz eti özellikle çocuklarda 8-9 yaşlarına kadar görece olarak büyük kalır. Bu yaş aralığında burnu akmayan bir çocuk ağız solunumu yapıyorsa ya da gece uykuda horluyor ise endoskopik muayene yapılması gerekir.

Geniz Eti Alınmazsa Ne Olur?

Geniz etinin büyüten alerji ve sık enfeksiyonla ilgili hastalıklardır. Büyüyen bu doku zamanla mikropların üremesi için iyi bir ortam yaratabilir. Ayrıca östaki borusunu tıkayarak kulak hastalıklarına davetiye çıkartır. Burun tıkankılğı yapan bu doku ağız solunumu yaptığı için gelişme çağındaki çocuklarda yüz kemiklerinde istemsiz gelişmelere yol açarak “ Adenoid Yüz “ dediğimiz durumlara yol açabilir.

Geniz Eti Ameliyatı

Geniz eti ağızdan cerrahi aletlerle alınır. Gerek genizeti gerek bademcik ameliyatları koblatör yada  termal welding denilen radyofrekans bazlı cihazlarla yapılabilir. Genizeti ameliyatı ile beraberinde bademcik ameliyatı ve/veya ventilasyon tüpü ameliyatı yapılabilir.

Geniz Eti Ameliyattan Sonra Tekrarlar mı?

Çok düşük bir ihtimalde olsa tekrar büyüyebilir.

Bademcik ameliyatı fiyatı 2024

Güncel ameliyat fiyatlarını öğrenmek için lütfen 444 0 620 nolu telefonu arayınız. 

 

https://youtu.be/lNMv8hK_iQE?si=IGhwIZZelh887hxr